Raad van Participanten SRN gezamenlijk aan de slag met bestuurlijke opgaven in de regio
Met het oog op een grotere impact van samenwerking en betrokkenheid in de regio, heeft Samenwerking Rijk Noord (SRN) het ‘Samenwerkingsmodel’ vernieuwd. Naast de vertrouwde doelgroeptafels en doelgroepoverstijgende platforms worden nu ook themawerkgroepen geïntroduceerd. De themawerkgroepen richten zich op vier belangrijke thema's: ‘Rijk & Regio’, ‘Diversiteit & Inclusie’, ‘Interne Arbeidsmarkt Rijk Noord’, en ‘Jong Talent Rijk Noord’.
Benieuwd naar het ‘Samenwerkingsmodel’? Je kunt het hier downloaden. De samenstelling van de themawerkgroepen bestaat uit leden van de Raad van Participanten (RvP) en een vertegenwoordiger van het Dagelijks Bestuur. SRN vervult een faciliterende rol binnen dit proces.
Bijeenkomst Rijk & Regio
Afgelopen week zijn de themawerkgroepen ‘Rijk & Regio’ en ‘Diversiteit & Inclusie’ formeel van start gegaan. Na een energieke eerste start van de werkgroep Rijk & Regio tijdens de bijeenkomst van de RvP in november, stond deze bijeenkomst in het teken van verdere uitwerking van de rode draden van de noordelijke regio. Er is gestart met een voorverkenning van de kansen en mogelijkheden die al zichtbaar zijn, waarbij er gezamenlijk gekeken is naar de bestaande overlap tussen de verschillende rijksdiensten in de regio.
De drie rode draden
Deze themawerkgroep verkent, op dit moment drie ‘rode draden’ voor de noordelijke regio. De eerste ‘rode draad’ is de dienstverlening aan de burger en het herstel van vertrouwen tussen het Rijk en de burger. Bij de tweede ‘rode draad’ wordt gekeken naar de sterke positie van de noordelijke regio op het gebied van ICT, waarbij eerdere sessies hebben aangetoond dat dataopslag een specialisatie is. De ontwikkelingen rondom de AI-Factory voor Nederland in Noord-Nederland, specifiek in Groningen, worden hierin meegenomen. De derde ‘rode draad’ richt zich op de ontwikkelingen binnen het veiligheidsdomein in Assen. Tijdens de bijeenkomst heeft een brainstormsessie per onderwerp geleid tot verdere verdieping en duiding. Vervolgens is vastgesteld welke betrokkenen hiermee aan de slag gaan, welke doelen worden nagestreefd en welke resultaten worden beoogd. Op 31 maart komt de werkgroep opnieuw bijeen om de voortgang van de actiepunten te bespreken.
Bijeenkomst Diversiteit & Inclusie
De themawerkgroep ‘Diversiteit & Inclusie’ kwam voor de eerste keer bijeen. Tijdens deze eerste sessie lag de focus op kennismaken en kennisdelen. Een eerste verkenning van inzichten maakte duidelijk welke initiatieven de aangesloten rijksdiensten al ondernemen op het gebied van diversiteit en inclusie. Hieruit kwam naar voren dat er veel van elkaar geleerd kan worden binnen dit thema. Naast het delen van kennis ligt de nadruk op het formuleren van concrete gezamenlijke acties, met een aanpak die gericht is op resultaat. De volgende bijeenkomst staat gepland op 14 maart.

Deelnemende organisaties
Aan de themawerkgroep ‘Rijk & Regio’ doen de volgende rijksdiensten mee: Belastingdienst (Midden- en Klein Bedrijf), Centraal Justitieel Incassobureau, DICTU, Rijksvastgoedbedrijf, Rijksdienst voor Informatiehuishouding en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Aan de themawerkgroep ‘Diversiteit & Inclusie’ doen de volgende rijksdiensten mee: Dienst Justitiële Inrichtingen (specifiek aanwezig Dienst Vervoer en Ondersteuning), Politie Noord-Nederland en Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Meer weten?
Wil je meer weten over de verschillende themawerkgroepen? Neem dan contact op met Meike Barnhard.